Stichting Erfpachters Belang Amsterdam wil dat er een referendum wordt gehouden zodra de vernieuwingsplannen voor het erfpachtstelsel bekendgemaakt worden.

Grootste verandering is dat huizenbezitters straks één keer erfpacht moeten betalen en dan eeuwig zijn vrijgesteld. De SEBA is voor eeuwigdurende vrijstelling maar is nog niet te spreken over hoe afkoopprijs tot stand komt.

"Bij de vernieuwing van de erfpacht wordt een verkeerde rekenmethode gebruikt om de grondwaarde vast te stellen", zegt SEBA-voorman Koen de Lange woensdag tegen De Telegraaf. "Bij de vernieuwing van de erfpacht wordt een verkeerde rekenmethode gebruikt om de grondwaarde vast te stellen."

De presentatie van de vernieuwingsplannen staan voor februari 2016 op de rol. De Lange wil dat er dan eerst een referendum plaats zal vinden voordat het definitief wordt ingevoerd.

De benodigde handtekeningen heeft De Lange al. In 2013 verzamelde hij 35.000 krabbels tegen de vernieuwingen die destijds werden opgesteld. Deze werden uitgesteld in verband met verkiezingen.