Vanaf dinsdag krijgen alle zuigelingen op de afdeling neonatologie van het VU medisch centrum (VUmc) moedermelk. Als de eigen moeder dat niet kan geven, is er melk van een donor.

Vier jaar geleden startte het ziekenhuis met een moedermelkbank.

Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat moedermelk aan alle baby'tjes aanbiedt, stelt het VUmc. Te vroeg geboren kindjes hebben veel baat bij moedermelk, blijkt uit onderzoek.

Ze ontwikkelen zich beter dan baby's die kunstvoeding krijgen, ook hebben ze minder vaak een ernstige darmontsteking en ook minder infecties. Niet elke moeder kan de melk echter leveren.

Toestemming

VUmc startte in 2011 met de moedermelkbank en is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren baby's moedermelk kunnen krijgen. De ouders moeten dan wel toestemming hebben gegeven.

Een steeds wisselende groep van ongeveer 25 vrouwen levert melk. Deze vrouwen zijn pas bevallen en hebben bijvoorbeeld meer melk dan hun eigen kindje nodig heeft.

Er is een strenge selectie en screening, in samenwerking met Sanquin, die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt. In Europa zijn er inmiddels meer dan tweehonderd moedermelkbanken.