De wc's in het Amsterdamse Vondelpark zijn deze zomer intensief gebruikt. Tussen april en oktober is dagelijks ongeveer 4500 liter 'gedeponeerd' in de toiletten en plaskruizen.

Dat is bijna 700.000 liter in totaal, meldt de Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Het was de tweede zomer dat er groot is ingezet op mobiele toiletten.

De maatregelen moeten het aantal wildpassers terugdringen. Dat lijkt te lukken, hoewel het park niet in kaart kan brengen hoeveel liter er nog illegaal in de bosschages wordt geloosd. "Maar dat ze in een behoefte voorzien, is wel duidelijk", zegt een woordvoerder van de vrienden.

Maar de kosten zijn wel erg hoog, vindt de vereniging. De ongeveer tien kruizen en dixie's worden drie keer per dag schoongemaakt. Aan- en afvoer van de wc's kost 70.000 euro per jaar. De vereniging zoekt naar permanente en goedkopere oplossingen, die bijvoorbeeld zijn aangesloten op het riool.

Het befaamde park is vooral in de zomer een trekpleister voor Amsterdammers en toeristen. Die verblijven er op de dag steeds langer, om bijvoorbeeld verjaardagen te vieren of uitgebreid te picknicken en te borrelen.