Coffeeshops strijden tegen komst nabijgelegen scholen

Advocaten van Amsterdamse coffeeshops binden de strijd aan tegen de komst van scholen die dichtbij in de buurt komen. Dit omdat volgens landelijke regels coffeeshops zich niet in de buurt van scholen mogen bevinden.

Dat meldt Het Parool ​woensdag.

Advocaat Maurice Veldman van de Amsterdamse coffeeshops Barney's, Greenhouse en Popeye, die binnen 250 meter van een nieuwe school liggen, heeft de school schriftelijk gevraagd te bevestigen dat de school tijdelijk is.

"Toepassing van het afstandscriterium kan ertoe leiden dat alle genoemde coffeeshops moeten sluiten", stelt Veldman.

Omgekeerde wereld

De beheerder van de Vinse School spreekt van een 'omgekeerde wereld'. Volgens de gemeente kunnen coffeeshops in de stad geen scholen weren.

Bovendien kan volgens een woordvoerder het probleem worden opgelost door de openingstijden van de coffeeshops aan te passen, maar daar is Veldman het niet mee eens. "Een beperkte opening is dramatisch voor de omzetten van de coffeeshops."

Gemeenteraad

De situatie wordt op 4 november besproken in de gemeenteraad. Er wordt dan gekeken naar het al dan niet sluiten van de vijftien coffeeshops die binnen 250 meter van een school zitten. Ook in Rotterdam wordt gestreden tegen de komst van een school in de nabijheid van een coffeeshop.

Lees meer over:
Tip de redactie