De Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie heeft vragen gesteld aan minister Van der Steur (Justitie) over drugsgebruik op het Amsterdam Dance Event.

De partij, die bij monde van Gert-Jan Segers Kamervragen indiende, vraagt zich onder meer af of het klopt dat er "veel drugs gebruikt wordt op en rond het ADE en dat de politie ruim 250 bezoekers heeft moeten arresteren?"

Ook wil de partij graag weten hoe de minister aankijkt tegen maatregelen om drugsgebruik te voorkomen én het zogenaamde 'vijfpillenbeleid'.

Het CDA stelde dit beleid lokaal al eerder aan de kaak en nu ook landelijk, door ook met Kamervragen te komen. De partij vraagt zich onder andere af bij hoeveel mensen er meer dan vijf pillen in beslag zijn genomen en of er drugshonden zijn ingezet tijdens ADE.

Ook wil de CU verder van de minister weten of hij "bereid is te onderzoeken hoe festivals waar op grote schaal harddrugs wordt gebruikt, en waar op dit punt geen verbetering optreedt, kunnen worden verboden."

Om het leven

Op de vijf dagen Amsterdam Dance Event kwamen dit jaar 365.000 bezoekers af. Tijdens het festival kwam één vrouw om het leven na gebruik van 'diverse soorten drugs'.

In totaal werden er 250 aanhoudingen verricht. Veel arrestaties hadden te maken met drugsbezit en veel arrestanten kwamen uit het buitenland.