Een auto met twee inzittenden is vanochtend de Herengracht ingereden. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar de twee werden door voorbijgangers gered.

De twee inzittenden, twee oudere mannen van rond de zestig jaar oud, reden even voor 10.00 uur door het water in. Timmerman Niels Hansen uit Volendam reed achter de twee. "Ik wilde eigenlijk parkeren op de plek waar zij de auto neerzetten", zegt hij. "Toen ik omkeek was de auto er niet meer."

Hansen sprong er meteen achteraan. Martin Bolscher van Amsterdam Capital Trading zag het geheel vanuit zijn kantoor gebeuren en aarzelde geen moment en dook het water in. Ook een passerende moeder schoot te hulp, zij vertelde haar kind even op de kant te wachten en sprong ook in het water. 

De man die aan de passagierskant van de Range Rover zat, kon op eigen kracht via het dakraam uit de auto klimmen. Hij werd opgevangen door de vrouw. Het kostte meer moeite om de bestuurder uit de auto te krijgen, vertelt de bankdirecteur aan AT5.

Shock

"Het was een oudere, grote man. Hij zat verstijfd achter het stuur, hij leek in shock. Hij kon nog wel het raam openen, uiteindelijk heb ik hem samen met de timmerman uit de auto getrokken."

De twee mannen zijn ter plaatse opgevangen door ambulancepersoneel. De Range Rover zelf is nog niet boven water, het zal nog even duren voordat deze uit het water kan worden getakeld. De brandweer meldt er in totaal zeven personen zijn nagekeken.

Video: Voorbijgangers redden mensen uit auto