Zo'n tweehonderd bewoners rondom de Oude Houthaven in Amsterdam-West zijn boos over de plannen van het stadsdeel om de woonschepen voor hun deur een permanente ligplaats te geven.

De boten liggen daar tijdelijk, vanwege de bouw van de aangrenzende nieuwe woonwijk. Maar tot vreugde van de woonbootbewoners, mogen ze hier van het stadsdeel misschien blijven liggen.

"De Oude Houthaven is echt een historische haven, waar tot vier jaar geleden ook echt de beroepsvaart was en bedrijvige industriële activiteit. Als dat nu een vaste woonbestemming gaat worden, dan wordt het nooit meer een haven. Dan krijgen we nooit meer varende boten, wat past bij Amsterdam", aldus Ine Reijnen van actiecomité Help de Oude Houthaven.

Volgens Reijnen kan er bovendien al gewoond worden in de Nieuwe Houthaven en mogen de woonboten die er nu al liggen ook in de nieuwe haven blijven liggen.

Rust

De woonbootbewoners zijn blij dat het stadsdeel hun wens wil honoreren, omdat er plekken vrijkomen. "Er mogen hier alleen maar voormalig varende vrachtschepen liggen, die als woonschip zijn ingetimmerd. Juist onze aanwezigheid is de beste verzekering voor de rust en het historische karakter van de Oude Houthaven", aldus woonbootbewoner Frank Hylkema.

"Wat betreft bedrijvigheid hier, ik denk dat er ook heel veel omwonenden zijn die daar niet op zitten te wachten. Als de chartervloot weer terug zou komen, zoals voorheen, daar zijn heel veel klachten uit het verleden van groepen. Verder is de weg vrij voor de pannenkoekboot, sloepenverhuur, ik denk niet dat mensen dat willen", aldus Hylkema.

Mengvorm

Het stadsdeel heeft nu de taak om de discussie tot een goed einde te brengen. "We hebben goed gehoord dat alle mensen willen dat er in die haven ook bedrijvigheid blijft", aldus Gerolf Bouwmeester van stadsdeel West. 

"Ik heb ook begrepen van woonbootbewoners dat daar op zich geen bezwaar tegen is, dus misschien een interessante mengvorm", laat Bouwmeester weten. Binnenkort gaan de voor- en tegenstanders met het stadsdeel om de tafel.