Het GVB zegt bezorgd te zijn over fietsers en voetgangers die naar hun telefoon staren in het verkeer. Bus- en tramchauffeurs zouden steeds meer incidenten melden, zegt een woordvoerder.

Concrete cijfers van Amsterdam zijn er niet bekend, maar het GVB wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat kwetsbare verkeersdeelnemers beter op de weg gaan letten.

"Dat doen we door bewustwording en niet door een politiek statement in te nemen", aldus een woordvoerder. Ook in andere steden zijn OV-bedrijven het zat, schrijft het AD. "Het loopt uit de hand", waarschuwt Hendri Beltman van Connexxion. HTM in Den Haag zegt zeker veertig keer per dag te moeten ingrijpen om een aanrijding te voorkomen. 

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vallen jaarlijks tientallen doden en honderden gewonden door het gebruik van een mobieltje tijdens het fietsen. Eerder dit jaar besloot minister Schultz van Verkeer om bellen en appen op de fiets niet te verbieden. Een verbod zou niet te handhaven zijn.