Wie in het Amsterdamse openbaar vervoer spuugt naar een bestuurder of conducteur, komt daar niet zo makkelijk meer mee weg. 

Het speeksel wordt verzameld en het DNA-profiel daaruit wordt bewaard in een databank. Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen. Is er een DNA-match, dan volgt straf.

Dat bevestigde een woordvoerster van ov-bedrijf GVB woensdag na berichtgeving in Metro. ''Het aantal spuugincidenten moet drastisch omlaag. Bespuugd worden is een van de meest vernederende vormen van agressie. Het heeft een enorme impact en dus willen wij ons personeel daartegen beschermen."

Beveiligers van het GVB zijn speciaal opgeleid om het speeksel op de juiste manier te verzamelen. Ze maken gebruik van een zogeheten spuugkit, waarin een wattenstaafje, een plastic bewaarbuisje en handschoenen zitten. Het buisje met materiaal wordt gevoegd bij de aangifte van het spuugincident.

Openbaar Ministerie

De proef wordt gedaan in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. De GVB-woordvoerster wil niet zeggen op welke lijnen de spuugkit klaarstaat, alleen dat het gaat om lijnen waar de risico's van agressie het grootst zijn.

Personeel in het Amsterdamse ov wordt per jaar tientallen keren bespuugd.