De 37-jarige Turkse oud-advocaat die donderdagmiddag werd doodgeschoten in Amsterdam, is geen bekende van de politie.

Er is geen enkele indicatie dat de in Turkije geboren Haydar Zengin betrokken was bij criminele activiteiten. Ook komt hij niet voor in de politiesystemen.

Dat vertelde Amsterdamse politie dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht, waar de moord aan de orde kwam.

Zengin werd met meerdere schoten om het leven gebracht toen hij aan het werk was in een kantoor aan de Derkinderenstraat in Amsterdam Nieuw-West.

Een kennis trof hem rond 15.10 uur zwaargewond op de grond aan, hij stierf korte tijd later. Het staat volgens de politie vast dat het slachtoffer om 14.00 uur nog niks mankeerde, waardoor de schutter het uur daarna moet zijn langsgeweest. Niemand in de buurt heeft echter een schot gehoord.

Raadsel

Zengin, gescheiden en vader van twee kinderen, is een voormalig advocaat die kortgeleden ook werkzaam was als tolk en administratief medewerker. In het kantoor deed hij de administratie voor een bouwbedrijf. De moord stelt de politie voor een groot raadsel.

Het levensverhaal van Zengin kwam in 2012 zelfs voor in een documentaire, waarin wordt verteld hoe hij als negenjarige jongen uit Turkije naar Nederland komt en zich geheel op eigen kracht opwerkt tot advocaat.

De politie is dringend op zoek naar getuigen of mensen die iets kunnen vertellen over eventuele problemen waar het slachtoffer mee kampte.