Amsterdam krijgt de grootste zeesluis ter wereld. Vanaf volgend jaar beginnen bij IJmuiden de werkzaamheden aan de nieuwe sluis, die maar liefst zeventig meter breed zal worden. De gemeente stopt zelf 105 miljoen euro in het project.

"Ik had bij de persconferentie een rapport uit 1971, toen werd er al gesproken over een nieuwe sluis. We zijn nu een fors aantal jaren verder en nu gaat de nieuwe sluis dan ook echt gebouwd worden", aldus projectmanager Jaap Zeilmaker.

De laatste weken was er ook kritiek op de bouw van de nieuwe sluis. Zo zou het Noordzeekanaal op bepaalde plekken te ondiep zijn om grote containerschepen te kunnen ontvangen. "Het gaat niet om de diepte van het Noordzeekanaal, het gaat erom dat je op deze diepte alle schepen getij-onafhankelijk kan ontvangen", aldus Zeilmaker. "Daarmee hoef je dus niet meer te wachten op eb en vloed en kunnen schepen gewoon doorvaren. Het is een heel groot voordeel", vult Van de Kerkhof aan.

De sluis moet in 2019 af zijn. Dat is tien jaar eerder dan gepland, voor een groot deel dankzij de miljoeneninvestering van de gemeente Amsterdam.