Het Openbaar Ministerie gaat vijf mannen vervolgen die zich bezig zouden hebben gehouden met grootschalige wapenhandel in Amsterdam. De verdachten moeten begin december tegelijkertijd voor de rechter verschijnen.

Naast wapenhandel in vereniging verdenkt justitie de mannen van deelname aan een criminele organisatie. Dat bleek vanmorgen tijdens een pro forma-zitting tegen één van de verdachten, Wilhelm van H.

Justitie had deze Van H. al enige tijd op de korrel. Zijn DNA-profiel bleek overeen te komen met een DNA-spoor dat is gevonden op een patroonhouder, die is aangetroffen in het onderzoek naar de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

De patroonhouder lag in een woning aan de Van Hogendorpstraat. Het huis was een schuiladres van Staatsliedenbuurt-verdachte Adil A. In die woning werden destijds ook twee kalasjnikovs gevonden.

Liquidaties

Het onderzoek naar Wilhelm van H. kreeg de naam 'Ebetsu II'. Het dossier rondom de liquidaties in de Staatsliedenbuurt heet 'Ebetsu'.

Toen de politie in dat onderzoek de telefoon van Wilhelm van H. afluisterde, kwam ze op het spoor van de andere verdachten. De aanhouding van Van H. werd daarom uitgesteld. Op 16 maart werd hij alsnog aangehouden. Op 24 en 26 augustus werden de andere verdachten opgepakt.

De politie vond bij een huiszoeking bij Van H. aan de Wittenburgerkade in het centrum elf geweren, een automatisch aanvalsgeweer en munitie. De AK-47 zou zijn gevonden in een badkuip.

Verdachte autohandelaar

Een andere verdachte die justitie tot de groep rekent is autohandelaar Jan B. uit het Brabantse Hulten. Hij werd begin dit jaar opgepakt.

Bij doorzoekingen vond de politie eind mei tientallen handgranaten, pistolen en duizenden patronen voor kalasjnikovs. B. zou zijn opgepakt in een lopend onderzoek in een Amsterdamse liquidatiezaak.

Op 4 december is de eerste pro forma-zitting.