Trams in Amsterdam zullen vanaf donderdag vijf dagen niet over het Muntplein. Er wordt gewerkt aan herinrichting boven het tracé van de Noord-Zuidlijn, ook wel de 'rode loper' genoemd.

Van donderdag 22 tot en met maandag 26 oktober zullen tram 4, 9, 14, 16 en 24 het Muntplein niet aandoen en moeten daarom omrijden. Het Muntplein is ook afgesloten was voor auto- en fietsverkeer.

Op het hele traject Vijzelstraat, Rokin, Dam, Damrak, CS zullen er geen trams rijden. Trams zullen naar metrostations Weesperplein of Waterlooplein rijden. Vanaf daar kunnen reizigers hun reis richting Amsterdam Centraal vervolgen met de metro.

Al deze vijf lijnen rijden ook een andere route. Zo worden de 4 en 9 gecombineerd. Nadat de 4 naar Weesperplein is gereden voor de metroverbinding, vervolgt de lijn zijn weg als de 9 richting Diemen.

Vanaf Diemen rijdt de 9 weer naar Waterlooplein en gaat als 4 door naar station RAI.

Waterlooplein

Tram 14 rijdt vanaf het Alexanderplein naar het Weesperplein en tram 16 en 24 rijden vanaf het Weteringcircuit naar het Weesperplein, voor de overstap op de metro. De 16 en 24 komen ook langs Waterlooplein.

De herinrichting van de 'rode loper', het gebied tussen de Ferdinand Bolstraat en Damrak is in volle gang. Het Damrak werd dit voorjaar opgeleverd. Nu is de westkant van het Rokin en de Munt aan de beurt.

Uiteindelijk moet het gebied overzichtelijker en veiliger worden. Ook moet er een plein komen op het Rokin en komt er natuurlijk een nieuw station voor de Noord- Zuidlijn.