Profbokser Rafik Harutjunjan heeft maandagavond tijdens de negende editie van de Ben Bril Memorial in theater Carré zijn WBF-wereldtitel in het weltergewicht met succes verdedigd.

Harutjunjan versloeg de Spaanse kampioen Kevin Dotel op punten: 3-0 (115-112 116-111 114-113).

Het harde en enerverende gevecht was pas ruim na middernacht afgelopen. Voor Harutjunjan, die een vol jaar geen wedstrijd had gebokst, was het zijn negende opeenvolgende profzege. De 24-jarige Dotel incasseerde zijn tweede nederlaag in zijn elfde beroepspartij. "Hij is weer binnen, op naar nieuwe successen", sprak de glorieuze winnaar glunderend.

De gedrongen titelhouder, geboren in Armenië en op twaalfjarige leeftijd met zijn naaste familie in Nederland beland, nam vanaf de eerste ronde het initiatief. Hij kwam zowel met zijn linkse directe als met zijn rechtse hoek meteen goed door. Zelf liet de beweeglijke Harutjunjan zich dankzij prima voetenwerk nauwelijks raken door Dotel.

Gezwollen kaak

Vanaf de vierde ronde liet de taaie uitdager zich steeds meer gelden. Hij counterde soms verrassend sterk in het aanhoudende offensief van Harutjunjan. In de zevende ronde liep de knokkende titelverdediger een gezwollen kaak op na een fraaie combinatie van Dotel.

Harutjunjan bleef fysiek en mentaal echter goed overeind, al kreeg hij in de elfde ronde nog wel acht tellen rust voor een onschuldige glijpartij. In de twaalfde ronde gingen beide boksers nog tot het uiterste, maar een knock-out bleef uit.

Titelgevecht

Harutjunjan kwam een jaar geleden bij de Ben Bril Memorial voor de laatste keer officieel in actie. Hij veroverde toen de wereldtitel van de WBF. Daarna werd het stil rond de nieuwe wereldkampioen uit Den Bosch. Wat zijn management ook probeerde, er kwam geen nieuw titelgevecht van de grond.

Ruim drie maanden geleden besloot Harutjunjan zijn heil in Duitsland te zoeken. De gerenommeerde oud-prof Artur Grigorian nam hem als trainer-coach in Hamburg onder zijn hoede. "Samen willen we gaan toewerken naar een wereldtitel van één van de grotere bonden", liet Harutjunjan zelfbewust weten.