De Joodse gemeenschap in Amsterdam-Zuid maakt zich zorgen over de komst van een vluchtelingenopvang in Amstelveen-Noord. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vreest voor incidenten.

De beoogde opvang zal onderdak bieden aan 400, voornamelijk Syrische en Irakese vluchtelingen. Maandagavond worden buurtbewoners geïnformeerd over het project tijdens een informatiebijeenkomst.

"Laat er geen twijfel over bestaan dat de Joodse gemeenschap in overgrote meerderheid voor de opvang van oorlogsvluchtelingen is. Maar we hebben grote zorgen", zegt voorzitter Ron van der Wieken maandag.

"Deze mensen komen uit landen als Syrië en Irak, die van oudsher een buitengewoon harde toon tegen Joden aanslaan. Die mensen zijn voor een groot deel gebrainwasht om Joden te haten. Je moet dat niet onderschatten."

Buitenveldert

Dit weekend werd bekend dat de gemeente Amstelveen van plan is om vluchtelingen op te vangen in het kantoorpand aan de Laan van Kronenberg. Dat is op minder dan een kilometer afstand van Buitenveldert, waar zich de grootste Joodse gemeenschap van Nederland bevindt.

Eerder uitte ook al de VVD Amsterdam-Zuid zorgen over de voorgenomen opvang. Fractievoorzitter Ron Eisenmann noemde het "geen goed plan" om vluchtelingen midden in een Joodse buurt op te vangen.