Tijdens het Amsterdam Dance Event gaat justitie een zogeheten strafrechtstraat bij de Amsterdam Arena neerzetten. Feestgangers die drugs in hun bezit hebben kunnen hier direct worden berecht en een straf krijgen zoals een geldboete of een taakstraf.

De strafrechtstraat op zich is niet een nieuw fenomeen, tijdens Lowlands werden op deze manier ruim honderd zaken op het festivalterrein afgehandeld. Bezoekers van feesten op het gebied rond de Arena die meer dan vijf pillen of 0,5 gram harddrugs op zak hebben, worden direct naar de strafrechtstraat gebracht en krijgen daar een boete.

Gaat de verdachte niet akkoord, dan wordt de zaak aan de strafrechter voorgelegd. In principe betekent het dat men in alle gevallen een aantekening krijgt, een strafblad dus. Er is naast een officier van justitie en een rechter nu voor het eerst ook advocaat bij aanwezig.

Bezoekers van feesten buiten het gebied rond de Arena worden van het terrein verwijderd, moeten hun spullen afgeven en wacht dezelfde vervolging in een later stadium.

De maatregel is onderdeel van een nieuw pakket spelregels waar de organisatoren van ADE-feesten zich aan moeten houden.

Video: Strafrechtstraat op Amsterdam Dance Event

Risicobeperking

"Het is gebaseerd op het principe dat drugs niet thuishoren op feesten, maar dat het gebruik in de praktijk niet uit te bannen is", zegt de stad in een persbericht. De gemeente zet vooral in risicobeperking en stelt organisatoren primair verantwoordelijk voor het tegengaan van het bezit, handel en gebruik van drugs op feesten. 

De gemeente zal samen met de GGD en de politie of de organisator zich aan de voorschriften houdt. In ruil mogen de deelnemende locaties gebruik maken van de verruimde openingstijden.