Als het aan de PvdA in Amsterdam ligt, wordt er geld vrijgemaakt voor speciale schoolklassen voor vluchtelingen tussen de zes en twaalf jaar, zodat zij de Nederlandse taal kunnen leren. D66 wil dat er stoomcursussen Nederlands aangeboden worden aan asielzoekers die verblijven op één van de drie opvanglocaties in de stad.

Dat maakten beide partijen donderdagavond bekend.

De PvdA diende een motie in, waarin ze het verlangen naar nieuwkomersklassen duidelijk maken. Momenteel zijn er 26 dergelijke klassen in de stad, maar die kunnen volgens de partij de enorme groei aan vluchtelingen niet aan. "Jonge vluchtelingen zich zo snel mogelijk thuis laten voelen in Amsterdam begint met goed onderwijs", meent PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. 

Gepensioneerde docenten

D66 wil dat het college vrijwilligers gaat ondersteunen, die bij de opvanglocaties lessen Nederlands verzorgen. Dat gebeurt hier en daar al, maar kan volgens de partij met hulp van de gemeente op een hoger plan getild worden. 'Er zijn ruim 17.000 werkloze leraren in Nederland en nog veel meer gepensioneerde docenten die graag een steentje willen bijdragen", zegt fractievoorzitter Jan Paternotte erover.