Er gaat veel mis sinds de gemeente de wet op de jeugdzorg uitvoert. Zo worden facturen niet of te laat betaald en zijn privacygegevens niet afgeschermd.

Dat zegt een groep Amsterdamse kinderpsychologen.

De verandering komt de kinderen die zorg nodig hebben niet ten goede. Ook de zorgverleners ondervinden problemen. Zo krijgen enkele psychologen al maanden niet betaald.

"We hebben echt moeite met overleven. We hebben een heel groot deel van onze inkomsten nog niet binnen", stelt kinderpsycholoog Jeanine Bosselaar. "Al sinds januari van dit jaar zijn we aan het werk, maar we hebben nog geen cent binnengekregen."

Verantwoordelijk wethouder Kukenheim (Jeugdzorg) ontkent echter dat er op grote schaal problemen spelen bij de gemeente. "Je ziet dat er verschillende systemen voor facturatie worden hanteert. Dat krijg je als je zo'n enorme transitie in de jeugdzorg inricht zoals dat nu gebeurt is."

Facturen

"Het is niet zo dat heel veel mensen niet betaald krijgen. Iedereen die op welke manier dan ook facturen bij ons aanlevert voor zorg voor kinderen en die ook een contract heeft met Amsterdam krijgt gewoon betaald", aldus Kukenheim.

Ouders die kiezen voor co-ouderschap hebben soms één kind bij de vader en één kind bij de moeder ingeschreven. Als de ouders dan in verschillende gemeenten wonen kan het ene kind soms wel bij de psycholoog worden behandeld en de ander niet. Gezinstherapie wordt dan wel heel lastig.