Het voormalig sportpark Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West krijgt volgend jaar zomer vijfhonderd woonunits waar 250 jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunningen samen komen te wonen met 250 studenten en net afgestudeerden.

De huisvesting is voor een tijdelijke periode van negen jaar. Dat maakt de gemeente Amsterdam woensdag bekend. De gemeente werkt samen met woonstichting De Key aan het project.

De gemeenschap genaamd 'Startblok Riekerhaven' moet een oplossing bieden voor het huisvesten van jonge verblijfsgerechtigden en starters op de woningmarkt. 

De combinatie van vluchtelingen en Amsterdamse starters moet bovendien zorgen voor een geslaagde integratie. Ook verlicht het de druk op de sociale woningmarkt, zegt de gemeente.

De bewoners krijgen een actieve rol in het beheren van de woningen en het terrein. Er komen gemeenschappelijke ruimten en er is ruimte voor sport, cultuur en ontspanning.

Demonteren

Jongeren kunnen een tijdelijk contract tekenen van vijf jaar. Op die manier krijgen steeds nieuwe geïnteresseerden de mogelijkheid om in Riekerhaven te wonen.

Startblok Riekerhaven gaat gebruik maken van de studentenwoningen die nu in de Houthavens staan. Deze kunnen gedemonteerd worden en in Nieuw-West worden opgebouwd. De woningen hebben een oppervlakte van 24 vierkante meter en hebben een eigen keuken, badkamer en toilet.

Het besluit van het nieuwe woongebied wordt 28 oktober besproken in de raad.