Het Rode Kruis roept in vijf regio's burgerhulpverleners op voor hulp aan vluchtelingen. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Drachten en Ter Apel heeft de hulporganisatie extra handen nodig.

Dat laat het Rode Kruis dinsdag weten. 

De vrijwilligers krijgen een oproep via het Ready2help-netwerk. Zij zijn nodig bij het opruimen van bedden, het sorteren van spullen en kleding en assisteren bij Welkom Winkels. Ook is er vraag naar EHBO'ers.

In Amsterdam zijn twaalf mensen nodig bij het opruimen van bedden in de Calandhal. In Utrecht zijn dinsdagavond tien extra mensen nodig in de Welkom Winkel. Ook Rotterdam vraagt hulp bij het opruimen van bedden.

Het afgelopen etmaal hebben zich na een eerdere oproep van het Rode Kruis al meer dan tienduizend extra burgerhulpverleners aangemeld. In totaal hebben 17.000 Nederlanders zich al als vrijwilliger aangemeld.

Het netwerk Ready2help is opgezet door het Rode Kruis om te helpen bij noodsituaties of rampen. De professionele hulpdiensten beperken zich tot de eerste uren na een ramp en kunnen niet alles doen.

Video: Vrijwilligers Rode Kruis aan het werk in Welkom Winkels