Aan delen van de A9 werd al flink geklust, maar dinsdag is de weguitbreiding bij de Gaasperdammerweg officieel gestart. Verkeersminister Melanie Schultz kwam speciaal naar Amsterdam  om de verbouwing te openen.

De weg wordt over een lengte van negen kilometer verbreed met meerdere rijstroken, er komt zelfs een tunnel met tien banen.

De werkzaamheden in Zuidoost zijn het derde project van de grootste en duurste weguitbreiding van Nederland, tussen Schiphol, Amsterdam en Almere, die in totaal 4,1 miljard euro kost.

Met het oog op de toekomst is de opknap van de A9 hard nodig, vertelt Schultz: "Omdat we heel veel extra verkeer hebben gekregen de afgelopen jaren en ook de komende jaren nog veel zullen krijgen. Als de economie aantrekt dan zie je dat dat altijd meer vervoer betekent".

Bekijk video:

Vondelpark

Het project zal een bredere A9 opleveren tussen het knooppunt Holendrecht en Diemen. Er komt een tunnel met 2 keer 5 rijstroken en op de tunnelbuis wordt een park van twee keer de grootte van het Vondelpark aangelegd.

Voorzitter van de bestuurscommissie Zuidoost, Muriël Dalgliesh ziet het helemaal zitten: "Ook inwoners van Zuidoost en Amsterdam gaan ervan profiteren en we krijgen er een mooi park voor terug".

Bomen

Maar niet iedereen is zo blij met de werkzaamheden die jaren gaan duren. Zo werden er al 2.500 bomen gekapt voor het project. Er was slechts één bewoner uitgenodigd maar die greep wel meteen haar kans en legde bezwaren neer bij de minister.

De werkzaamheden aan de snelweg zijn dus al een aantal weken bezig. Het hele project moet in 2020 helemaal afgerond zijn.