De buurt wil het groen houden en het stadsdeel wil er bouwen: het Domela Nieuwenhuisplantsoen in Amsterdam zorgt al jaren voor strijd in de Spaarndammerbuurt.

Vanwege de crisis stonden de bouwplannen en dus ook het gesteggel, even in de koelkast. Totdat het stadsdeel plotseling een informatieavond organiseerde, waarop werd aangekondigd dat er plannen zijn om een hotel te bouwen in het plantsoen. Daarop laaide het verzet weer op.

'Als je hier hoogbouw neerzet, krijg je een heel benauwd geheel' stelt een buurtbewoner. 'Dit is m'n groene huiskamer', vult een ander aan. 'Bovendien stond hier vroeger de kerk. Voor veel, met name oudere, bewoners een bijzondere plek dus'. 

Het stadsdeel laat weten dat 'slechts veertig procent' van het plantsoen bebouwd moet worden. 'Een beetje sneaky', stelt een buurtbewoner hierop. 'Want er komt ook nog een binnenterrein bij van ruim honderd vierkante meter. Dat gaat er dus ook nog af.'

De bewoners mogen nu ook zelf een plan indienen bij de gemeente. Zij willen liever een honderd procent groen plantsoen. 'Wellicht willen we een kiosk, of de oude kerk in draadstaal laten herrijzen op het plantsoen', vertelt een bewoner. De plannen worden volgende maand besproken in de commissie.

Bekijk video: