De gemeente Amsterdam gaat ook asielzoekers opvangen in een leegstaand pand aan de Flierbosdreef in Zuidoost. Dat wordt de derde opvanglocatie in de stad.

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan in het AT5-programma Het gesprek met de Burgemeester. Hij heeft vrijdag met staatssecretaris Dijkhoff overlegd.

Er zijn al twee opvanglocaties in Amsterdam voor asielzoekers die nog niet in een asielzoekerscentrum terecht kunnen, sportcentrum Caland in Osdorp en de Wethouder Verheijhal in Oost.

Permanenter karakter

De derde opvang in Zuidoost komt in een leegstaand pand van de gemeente en heeft een wat permanenter karakter dan de twee sporthallen, die binnenkort weer leeg moeten zijn.

"We vangen vluchtelingen liever niet op in sporthallen, want Amsterdammers moeten ook kunnen sporten. Dit is even een noodsituatie", zei Van der Laan.

700 personen

In de opvang in Zuidoost kunnen ongeveer 700 personen terecht. Waarschijnlijk arriveren de eerste asielzoekers zaterdag.

Naar verwachting verblijven mensen ongeveer een week in een tijdelijke opvanglocatie, voordat zij terecht kunnen in een asielzoekerscentrum.