De eerste opvanglocatie voor vluchtelingen in Amsterdam zit vol. In sportcentrum Caland in Osdorp zijn driehonderd mensen ondergebracht. 

Op de tweede locatie, de Wethouder Verheijhal in Oost, hebben tot nu toe meer dan vijftig personen onderdak gekregen. Hier is plek voor tweehonderd vluchtelingen.

Bovendien verblijven op een locatie van De Regenboog Groep, die kwetsbare mensen opvangt, nabij Centraal Station nog eens twintig personen.

Volgens een woordvoerster van wethouder Eric van der Burg (zorg) gaat het vooralsnog goed met de noodopvang. ''De vluchtelingen krijgen eten, drinken en een slaapplek. En er wordt ze verteld dat ze ongeveer een week kunnen blijven.'' Het is de bedoeling dat ze daarna doorreizen naar een asielzoekerscentrum.

Centraal Station

De gemeente maakte vrijdag verder bekend dat ook een voormalig pand van de dienst Werk en Inkomen aan de Flierbosdreef in Zuidoost wordt ingericht als noodopvang. Hier kunnen iets meer dan zeshonderd personen terecht. De zegsvrouw verwacht dat de eerste vluchtelingen hier zaterdag arriveren.

Amsterdam wil in totaal 1.500 mensen onderbrengen. Het gaat om vluchtelingen die per trein aankomen op het Centraal Station, maar vanwege de grote toestroom nog niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel.