De City Swim in Amsterdam van zondag, waarbij 2.500 mensen een zwemtocht door de grachten en over de Amstel maken, gaat definitief door. 

Het was zaterdagochtend nog even spannend omdat de kwaliteit van het zwemwater in gevaar was door de vele regen van de afgelopen dagen.

De organisatie heeft samen met Waternet en de GGD besloten dat de kwaliteit van het water goed genoeg is en dat de deelnemers gewoon het water in mogen.

Rioolwater

In een verklaring schrijft de organisatie: "De intense hoeveelheid neerslag heeft geleid tot een hoog waterpeil in Amsterdam en Amstelland. Rijkswaterstaat heeft Waternet verzocht te helpen door gemaal Zeeburg op volle kracht in te zetten, om zo het waterpeil te verlagen. (...) Door het wegpompen van het water is er meer stroming dan gewoonlijk. En door de heftige regenval konden de riolen het water tijdelijk niet verwerken. Er is daardoor op vrijdagmiddag rioolwater in de grachten terecht gekomen." 

Volgens Waternet zou al het rioolwater in de waterwegen ten oosten van de Amstel inmiddels afgevoerd moeten zijn.

Om gezondheidsrisico's voor zwemmers verder te beperken, heeft de organisatie heeft op haar site een advies geschreven. "Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembril en eventueel oordopjes en een snorkel nemen de risico’s verder af. Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden."

Voorbereiding

In voorbereiding op het zwemevenement is Waternet zaterdaggochtend begonnen met het weghalen van fietswrakken en ander groot puin uit de grachten. De eerste zwemmers duiken om 13.00 uur het water in. De zwemmers zamelen geld in voor onderzoek naar de spierziekte ALS.