Bewoners van het gekraakte ADM-terrein kunnen mogelijk langer in het gebouw verblijven. Een ontruiming is niet mogelijk vanwege de vondst van een zeldzame rugstreeppad.

De vermeende aanwezigheid van de streng beschermde rugstreeppad komt voor de 130 bewoners van het ADM-terrein als geroepen.

Zolang het dier er (mogelijk) rondscharrelt, is de eigenaar van het gebied beperkt in zijn doen en laten. De eigenaar van het terrein mag niet ontruimen, ook niet indien er een nieuwe huurder is gevonden.

"Heel vervelend", noemt ecoloog Norbert Daemen de situatie. "Maar het is niet voor niets. De rugstreeppad is een diersoort die heel erg onder druk staat."

Op het ADM-terrein moet nu eerst onderzocht worden of de pad daadwerkelijk daar verblijft. De reeds uitgevoerde werkzaamheden hebben het dier in ieder geval geen kwaad gedaan, zegt Daemen. "Gekker nog. De rugstreeppad is een pionierssoort. Die houdt ervan als de boel kaalgeslagen is. Het merkwaardige van het geval is dat een kaal terrein hen enkel aantrekt."

Slapeloze nachten

De rugstreeppad is een diersoort die menig bouwvakker en projectontwikkelaar slapeloze nachten bezorgt. Zodra het beestje zich laat zien, worden werkzaamheden acuut stilgelegd. Zo heeft de gemeente in 2002 een aantal bouwplannen op het het WTCW-terrein in Oost noodgedwongen uitgesteld omdat de rugstreeppad daar gesignaleerd zou zijn.

De VVD vond de situatie verdacht en noemde de plotselinge aanwezigheid van het dier een "effectieve en simpele" manier van actievoeren. "Vang een beschermde diersoort, dump het beest op een bouwlocatie en trek aan de bel", zei de partij destijds in de Volkskrant.

Zulke beschuldigingen kunnen moeilijk hard worden gemaakt. Ook oliemaatschappij BP dolf het onderspit in een conflict over de pad. De geplande bouw van een tankstation aan de Transformatorweg ging in 2005 niet door omdat de rugstreeppad zich daar gevestigd zou hebben. De BP verhuisde uiteindelijk naar de Spaarndammerdijk.