De openbare verhoren in de enquête van de Amsterdamse gemeenteraad naar de gemeentelijke financiën starten vrijdag. In deze enquête wordt de financiële gang van zaken in de periode 2002-2014 onderzocht en moet aan het licht komen wat er allemaal mis is gegaan. 
 

Om 11:15 bijt oud-wethouder Maarten van Poelgeest (2006-2014) het spits af. Oud-treasurer en financieel directeur RVE Zuidas V.O. Luijendijk is om 14:00 uur aan de beurt. De eerste verhoordag wordt om 16:30 uur besloten met topambtenaar P.W. van Lindenberg, de Projectleider Doorontwikkeling Financiële Administratie. 


Asscher en Hilhorst
Ook de oud-wethouders financiën Lodewijk Asscher en Pieter Hilhorst worden opgeroepen voor een verhoor. De datum waarop zij onder ede verhoord worden is nog niet bekend, maar waarschijnlijk vindt hun verhoor ergens begin oktober plaats. Er wordt beweerd dat de enquête vooral in het leven geroepen is om de huidige PvdA-minister te beschadigen, maar dit wordt door de commissie ontkend. Zij zouden er niet op uit zijn om "politieke slachtoffers" te maken. 

Zwaar middel
Een raadsenquete is het het zwaarste controlemiddel van de gemeenteraad. De vorige enquête werd in 2009 gehouden en ging over de aanleg naar de Noord/zuidlijn. Volgens toenmalig voorzitter Maurice Limmen moet deze enquete een "kijkje in de keuken opleveren."

Bekijk het liveblog van de raadsenquête op AT5.nl