Op de Dam in Amsterdam wordt vrijdagavond om 20.00 uur een wake georganiseerd voor de vluchtelingen die dit jaar omkwamen op weg naar Europa.

De wake is een initiatief van de Internationale Socialisten en wordt ondersteund door verschillende andere organisaties.

Twee minuten stilte

Via Facebook hebben ruim duizend mensen aangegeven bij de wake aanwezig te zijn. Er zal een aantal toespraken worden gehouden en er worden ook twee minuten stilte gehouden.

De komende week is er ook op televisie ruim aandacht voor het vluchtelingenprobleem. De talkshow RTL Late Night zal maandag tijdens een speciale uitzending in het teken staan van de vluchtelingenstroom. Jeroen Pauw zal woensdagavond op de Publieke Omroep (NPO) een programma presenteren onder de titel: 'De grens bereikt'. Dat zal om half 9 worden uitgezonden, maakte Pauw donderdag bekend. Het programma wordt opgenomen in de studio van zijn talkshow Pauw. 

Geld inzamelen

Het is nog niet duidelijk hoe de uitzendingen aandacht zullen besteden aan het probleem. RTL Late Night wordt met het Rode Kruis gemaakt. Voor die uitzending wordt gedacht aan hulpverleners, maatschappelijke organisaties, bekende Nederlanders en particuliere initiatieven die een rol moeten gaan spelen. Ook muziek zal een centrale plek in de uitzending krijgen en zal er worden opgeroepen geld te doneren om de vluchtelingen te helpen.