De in Nederland gedetineerde Ersin K. mag aan Turkije worden uitgeleverd. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

K. wordt in Turkije verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Nederlandse Turk Zuhuri Sahin.

K. had de uitlevering aangevochten omdat hij voor zijn leven vreest als Nederland hem uitlevert. Enkele medeverdachten zijn inmiddels geliquideerd, onder wie de bekende Amsterdamse crimineel Baris Önder. K. is bang dat hem in de Turkse gevangenis hetzelfde lot beschoren zal zijn.

De in Nederland geboren vermeende drugshandelaar Zuhuri Sahin werd in 2013 in Istanbul gedood. Dit had naar alle waarschijnlijkheid te maken met een conflict tussen rivaliserende drugsnetwerken die xtc-transporten uitvoerden.

K. heeft weinig vertrouwen in de Turkse toezegging dat hij veilig zal zijn. Zijn advocaat Bart Stapert pleitte daarom voor een proces in Nederland. Volgens de rechter zijn er echter geen concrete aanwijzingen dat mensen in Turkse gevangenissen geliquideerd zouden worden.

Osdorp

K.'s medeverdachte Önder (26) werd in april doodgeschoten in zijn auto in Amsterdam. In december werd verdachte Murat Garki, jeugdvriend en compagnon van Önder, al vermoord. Ook in Turkije is iemand geliquideerd.

In juni werd in Amsterdam-Osdorp de 27-jarige weduwe van Önder neergeschoten, maar zij overleefde. Na die moordpoging werd Ersin K. in allerijl overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Het was volgens advocaat Stapert ook in het belang van ons land om K. in Nederland te berechten. Zo had volgens hem meer duidelijk kunnen worden over het conflict waarbij dus ook in Nederland liquidaties zijn geweest.