Als het aan Tweede Kamerleden Michel Rog (CDA) en Pieter Duisenberg (VVD) ligt, worden de bezetters van het Maagdenhuis als groep aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade.

Dat schrijven de twee Kamerleden woensdag in een opiniestuk in Trouw.

Eind vorige maand werd bekend dat de schade aan het Rijksmonument van ruim zes ton niet zal worden verhaald op de bezetters. Volgens de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de kans nihil dat de daders worden gevonden en dat ze ook nog eens 668.000 euro kunnen ophoesten.

Daarnaast spreekt de UvA nu van een "constructieve sfeer" die is ontstaan tussen studenten en andere betrokkenen. Die wil het bestuur niet bederven.

Wetboek

De CDA en VVD-Kamerleden willen dat minister Bussemaker van Onderwijs overgaat op de groepsaansprakelijkheid en ze verwijzen daarbij naar het Burgelijk Wetboek. "Dit zou betekenen dat de bezetters als groep aansprakelijk worden gesteld. Door dat de UvA wél gebruik kan maken van de regeling van groepsaansprakelijkheid, heeft zij bovendien een veel lichtere bewijslast dan de verzekeraar zou hebben." 

Een van de redenen voor het niet vervolgen van de bezetters, zou zijn dat de schade gewoon wordt vergoed door de verzekering.

Signaal

Volgens de politici zouden de studenten ook via het strafrecht vervolgd kunnen worden. "Indien de daders strafrechtelijk worden vervolgd na een aangifte, kan de UvA zich voegen in de strafzaak en vervolgens schadevergoeding claimen. De studenten hebben het bedrag misschien niet op de bank staan, maar dan was wel een duidelijk signaal afgegeven: vernielingen worden niet getolereerd." 

Volgens de CDA'er en VVD'er wordt nu een verkeerd signaal afgegeven. "Als je ontevreden bent, mag je spullen van anderen slopen. De samenleving betaalt wel."