Steeds meer Amsterdammers gebruiken wel eens een pilletje. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Jellinek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Bijna twee op de drie cafébezoekers geeft aan weleens XTC te hebben gebruikt, concluderen de onderzoekers.

Kuddegedrag is volgens Jellinek een oorzaak van de stijging. "Je ziet dat steeds meer mensen iemand in hun omgeving kennen die wel eens XTC heeft gebruikt", stelt Jellinek-woordvoerder Floor van Bakkum. "Als je die mensen kent dan ben je zelf eerder geneigd om het ook te doen."

De UvA en de Jellinek ondervroegen ruim vijfhonderd cafébezoekers over hun drank- en drugsgebruik. Een kwart gaf aan de afgelopen maand een pilletje te hebben geslikt. "Vooral studenten hebben de XTC ontdekt, steeds meer studenten die zich eerst beperkten tot alcohol gebruiken nu ook wel eens een pil."

SIRE startte daarom onlangs een campagne, om jonge gebruikers op de hoogte te brengen van feiten en fabels. Het is een forse campagne, inclusief spotjes op tv. Maar wellicht is dit toch een beetje overdreven, meent de Jellinek. 

Heftig

"Laten we wel zijn. Negentig procent van de Nederlanders heeft nog nooit een pil gebruikt. Dan is zo'n spotje wel een heftig middel. Wat we bijvoorbeeld met alcohol zien is dat mensen veel drinken, vaak drinken en ook vaak meerdere dagen per week. En dat is uiteindelijk veel schadelijker. Er zijn natuurlijk veel alcoholgerelateerde problemen waar mensen pas op latere leeftijd problemen mee krijgen", stelt Van Bakkum.