Opnieuw een flinke tegenslag voor de initiatiefnemer van Amsterdam Dobbert, een parade van opblaasbare bootjes door de Amsterdamse grachten.

In navolging van het stadsbestuur, dat eerder het zogenoemde 'Beer Floating' verbood, heeft nu ook stadsdeel Zuid voorlopig de vergunning voor een soortgelijk evenement in de RAI-buurt afgewezen. De organisatie blijft hoop houden.

Het hield de gemoederen bezig, eind vorige maand. Op Facebook hadden toen zo'n 20.000 mensen aangegeven om op 28 augustus met een rubberbootje en bier drinkend in de grachten van de binnenstad te komen dobberen. Het idee was overgewaaid uit Finland, waar Beer Floating een in de zomer jaarlijks terugkerend evenement is. 

Nadat de SP vragen stelde over de op poten staande Amsterdamse versie van het drinkfestijn, besloot het stadsbestuur in te grijpen. De organisatoren kregen te horen dat het evenement 'niet gewenst' was en derhalve afgeblazen diende te worden. Na overleg besloten de initiatiefnemers een vergunning aan te vragen bij stadsdeel Zuid en de naam te veranderen in 'Amsterdam Dobbert'.

Toegangskaart

De bedoeling is dat dit evenement plaatsvindt op 20 september. Deelnemers zullen van het Muzenplein naar Strand Zuid dobberen, een tocht van zo'n 700 meter. Om chaotische taferelen te voorkomen, dienen deelnemers in het bezit te zijn van een toegangskaart. Daarvan zijn er inmiddels zo'n 1900 verkocht.

Maar de vergunning, zoals die door de organisatie werd ingediend, is voorlopig afgewezen door het stadsdeel. De kades bij de Boerenwetering, waar de boten langs komen, zijn namelijk zo hoog dat de veiligheid van de deelnemers niet gewaarborgd kan worden. Dat laat een woordvoerder van Zuid weten.

Aanpassingen

De organisatie heeft tot donderdag de tijd om aanpassingen in de vergunning te doen, die zullen dan opnieuw door het stadsdeel bekeken worden.

Jeroen Kah, de organisator van het evenement laat weten het jammer te vinden dat de vergunning voorlopig is afgewezen, maar inmiddels voldoende oplossingen te hebben voor de veiligheidsproblemen die door het stadsdeel geconstateerd zijn.

Om welke oplossingen het precies gaat, wil Kah niet zeggen: 'Dat is niet netjes naar het stadsdeel'. Wel benadrukt hij dat de aanpassingen uiterlijk donderdag ingediend zullen worden. Daarna zal blijken of Amsterdam Dobbert mogelijk toch nog door kan gaan.