Een aantal Amsterdamse raadsleden heeft maandag een bezoek gebracht aan de herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De gemeenteraad moet namelijk volgende maand een knoop doorhakken over het lot van de dieren in het gebied.

De ruim 3.000 herten zorgen voor overlast en bedreigen het natuurgebied. Er is in het gebied plek voor maximaal 800 damherten. De gemeenteraad moet bepalen wat er met de dieren moet gebeuren. Zo zijn er opties om de dieren af te schieten en om een deel van de dieren naar een natuurpark in Bulgarije te verhuizen.

"Als je dan bepaalde soorten wil beschermen en het niet op een natuurlijk beloop wil laten, dan is het afschermen van bepaalde voedselbronnen een beter alternatief dan de damherten afschieten', aldus Joyce van Heijningen van de Partij voor de Dieren.

Stress

Het verhuizen naar Bulgarije ziet Van Heijningen niet zitten. "Dat veroorzaakt eigenlijk net zo veel stress, dan moet je ze gaan verdoven en vangen. Dat is net zo stressvol als dat afschieten. Bovendien schijnt het dat er in Bulgarije ook weer op ze gejaagd wordt."

"Voor D66 is het belangrijk dat de biodiversiteit in het gebied bewaard kan blijven", zegt Paul Guldemond. "We zien dat de damherten daar een bedreiging voor zijn, dus daar zullen we een oplossing voor moeten vinden. De oplossing waar iedereen tevreden mee is, is moeilijk. Ik vrees dat we er niet aan ontkomen dat we de populatie gaan verkleinen. Afschieten is voor ons zeker bespreekbaar", aldus Guldemond.