De Universiteit van Amsterdam heeft de bijdrage van de Studentenraad op de openingsceremonie van het academisch jaar geschrapt vanwege grof taalgebruik.

Het was de bedoeling om in de Oude Lutherse Kerk met onder meer een gedicht terug te kijken op de Maagdenhuis-bezetting. 

Volgens Els Aarts van de Centrale Studenten Raad kon de UvA het gedicht niet waarderen. "Ik ben geschokt over het feit dat ons de vrijheid wordt ontnomen een prikkelend gedicht over de Maagdenhuisbezetting te laten voordragen."

Een woordvoerder van de UvA zegt dat juist een ander onderdeel van de studentenbijdrage de reden is om het te schrappen. 

'De opening is een plechtige aangelegenheid met een lange historie, de bijdragen moeten daarbij aansluiten en dat was niet het geval bij het voorgestelde onderdeel', zegt de UvA in een schriftelijke reactie. 'Behalve het gedicht zou er ook een lied van Nachtschade gezongen worden, Mijn stad is een hoer.

Netjes

In dat lied wordt 'Mijn stad' een 'hoer' en een 'uitgewoonde slet' genoemd, en dat wordt door de UvA niet op prijs gesteld. "Het ging daarbij expliciet niet om de boodschap, maar om het gebruik van grof taalgebruik. Het moet netjes blijven." 

De studenten zijn volgens de UvA gevraagd om enkele woorden aan te passen. Ook is aangeboden om het onderdeel op een ander moment plaats te laten vinden. Op beide verzoeken is niet ingegaan. 

Beluister het gedicht op de website van AT5.