De Hogeschool van Amsterdam start aanstaande maandag met een project waarbij hoogopgeleide werklozen in een jaar worden omgeschoold tot software engineer.

"Op dit moment is er enerzijds sprake van hoge (jeugd)werkloosheid, en tegelijkertijd staan zo’n 12.000 ICT-vacatures open in de metropoolregio Amsterdam", zegt een woordvoerder van de hogeschool. 

De eerste lichting cursisten die wordt omgeschoold, start morgen met de eerste lesdag van de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. De studenten hebben allen een bachelor- of masterdiploma op zak en hebben zeer uiteenlopende vooropleidingen, zoals geschiedenis, criminologie of celbiologie.

De cursisten volgen de eerste vijf maanden fulltime onderwijs bij de HvA. In het tweede semester gaan de cursisten een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers van het project Make IT Work. Zij ontvangen meteen een salaris.

Ministerie

De cursisten volgen daarnaast nog een semester lang een dag per week onderwijs bij de HvA. De kosten hiervoor worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De ander helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan hun omscholing.