Louise Gunning, die in april opstapte als voorzitter van de Raad van Bestuur van de UvA, krijgt een nieuwe functie bij Schiphol.

Gunning wordt president-commissaris bij de luchthaven. Ze heeft geen ervaring in de branche, maar dat is volgens Schiphol geen probleem.

De andere commissarissen hebben wel die ervaring en de luchthaven denkt dat het goed is dat er ook andere maatschappelijke domeinen vertegenwoordigd zijn.

Louise Gunning-Schepers genoot jarenlang een uitstekende reputatie als bestuurder van onder meer het AMC en de Gezondheidsraad. Maar in februari ging het mis, toen grootschalige protesten van docenten en studenten haar ondergang inluidden.

Zo bezetten zij in hun strijd tegen het 'rendementsdenken' van het Universiteitsbestuur wekenlang het Maagdenhuis. Dat werd uiteindelijk door de ME ontruimd, een weinig zachtzinnige stap die het bestuur nog minder populair maakte. In april bleek de positie van Gunning onhoudbaar en trad ze terug. 

Die perikelen leidden tot uitstel van de benoeming van Gunning in haar huidige functie. Maar volgens de Schiphol Group is er nu geen reden meer om Gunning niet te installeren. Gunning zelf weigert commentaar over haar nieuwe functie, ze wil volgens NRC "aan het werk". Daar begint ze op 1 september mee.