Een 16-jarige jongen is 18 juni ernstig mishandeld vlakbij de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Het ging er zo hardhandig aan toe dat het slachtoffer zijn bewustzijn verloor.

Het slachtoffer was op die bewuste junidag aan het werk toen hij plotseling door een groep jongens werd aangevallen. Hij reed op een karretje door de Eerste van der Helstraat richting de Govert Flinckstraat.

De groep rende op hem af waarna hij werd geslagen. Ook werd er meerdere malen keihard op hem ingetrapt. Vrienden van het slachtoffer probeerden nog te helpen, maar tevergeefs. De jongen verloor zijn bewustzijn en bleef op straat achter. 

De aanleiding voor de aanval blijft onbekend, maar duidelijk is dat de jongen heftig werd toegetakeld.

"Als je kijkt naar hoe hard hij geraakt is vreesden we voor ernstig letsel, maar het lijkt mee te vallen' , stelt politiewoordvoerder Ellie Lust. "Hij heeft nog altijd last van duizelingen, maar zijn artsen vermoeden dat dit uiteindelijk over gaat. Maar het is ook een trauma voor deze jongen geweest natuurlijk."

De politie is op zoek naar de drie daders. "De hoofddader zou een vechtsporter kunnen zijn, dat blijkt uit de manier waarop hij de eerste trap uitdeelt", aldus Lust.

Transgender

De politie is ook op zoek naar de daders die eind mei een 23-jarige transgender mishandelden op het Afrikanerplein in Amsterdam-Oost. Het slachtoffer werd door een groep jongemannen onder meer geslagen met een stuk hout.

Voor de mishandeling begon stond het slachtoffer op straat te praten met een studiegenoot. "Een groepje jongens begon vervolgens een bal naar het slachtoffer te trappen en seksueel getinte opmerkingen te maken", vertelt politiewoordvoerder Ellie Lust in AT5's Bureau 020.

"Hierdoor hebben wij ook sterk de indruk dat deze mishandeling heeft plaatsgevonden om het feit dat het slachtoffer transgender is", vervolgt Lust.

Het slachtoffer vluchtte een restaurant binnen nadat één van de jongens haar belaagde met een stuk hout. Maar binnen in het restaurant ging de schermutseling door. Het slachtoffer kreeg hier nog enkele rake klappen. De eigenaar van het restaurant sloot vervolgens de voordeur om een einde te maken aan de situatie.

Van één van de daders is duidelijk beeld beschikbaar. De politie roept mensen die de dader herkennen op zich te melden.