De VVD wil dat de vier mannen die vrijdag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs een aanslag voorkwamen, een Amsterdamse onderscheiding krijgen.

"Er zaten waarschijnlijk ook tientallen Amsterdammers in de trein die ongedeerd gebleven zijn door de actie van deze mannen", vertelt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD Amsterdam.

Om dat te bewerkstelligen gaat de partij donderdag aan de burgemeester vragen wat er mogelijk is. "Onderscheidingen van de stad zijn vaak alleen bestemd voor Amsterdammers, maar dat laat ik graag aan de burgemeester", zegt Ruigrok.

Mocht de onderscheiding er echt komen dan is het nog maar helemaal de vraag of het viertal ook naar Amsterdam komen. "Dat zou ontzettend leuk zijn, maar we kunnen ze natuurlijk ook doen toekomen. We zijn ontzettend blij dat ze dit gedaan hebben, ook voor Amsterdam."

Drie Amerikanen en één Brit overmeesterden vrijdag een man die met een kalasjnikov en een reeks aan andere wapens door de Thalys liep. Hij was kort geleden teruggekeerd uit Syrië.

De vier mannen werden vandaag ook al geëerd op het Franse Élysée. Uit handen van de Franse president François Hollande kregen ze de hoogste onderscheiding van het land, de Légion d'Honneur.