Visser & Smit Bouw, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels, neemt de verantwoordelijkheden van Imtech over bij de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam als het installatiebedrijf failliet gaat.

Dat bevestigt een woordvoerder van VolkerWessels na berichtgeving in het Financieele Dagblad woensdag. 

Visser & Smit Bouw en Imtech zijn beide aansprakelijk voor de Amsterdamse metrolijn, dat is aan het begin van het project zo afgesproken. Als een van de twee ondernemingen failliet gaat, neemt de ander het werk over.

Maar de specialistische kennis van een aantal Imtech-medewerkers is niet zomaar te vervangen. Dat kost tijd en is ingewikkeld, zegt de woordvoerder. Het is nog niet duidelijk of de VolkersWessels-dochter de opdracht alleen gaat uitvoeren of dat er een andere partner bij wordt gezocht.

Aansprekend

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is het meest aansprekende project dat mogelijk de dupe zal zijn van een faillissement. Imtech is verantwoordelijk voor de bouw van alle roltrappen en liften op de stations van de geplaagde metrolijn. Onderaannemers en leveranciers krijgen doorbetaald. 

Verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens gaf al aan dat het dreigende faillissement "zeker" gevolgen gaat hebben voor de Noord-Zuidlijn.