In Amsterdam wachten ruim achthonderd asielzoekers nog op huisvesting. Een grote groep asielzoekers heeft recht op een woning vanwege hun verblijfsvergunning, maar er zijn hiervoor niet genoeg huizen beschikbaar.

Door de aanhoudende komst van asielzoekers slibben de Nederlandse asielzoekerscentra dicht. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers donderdag in een reactie op berichtgeving van NOS.

Nu wonen er ruim 27 duizend vluchtelingen in de centra; het hoogste aantal in tien jaar. Hierdoor stokt de doorstroming in de azc’s doordat niet iedereen direct geplaatst kan worden in een woning.

In de andere grote steden ligt het aantal fors lager vergeleken met Amsterdam. In Rotterdam, Utrecht en Den Haag staat het aantal respectievelijk op 211, 220 en 281.

Stijging

In de afgelopen vijf jaar is het aantal asielzoekers met recht op een woning gestegen van 5.300 in 2010 tot ruim 12.000 op dit moment.

Daarnaast komen ook steeds meer gezinsleden van vluchtelingen naar Nederland. Als een man bijvoorbeeld een verblijfsvergunning heeft gekregen, dan mag zijn gezin ook naar Nederland komen.