Vanaf woensdag is van een de drukste delen van Amsterdam niet langer toegankelijk voor auto's. Op de Nieuwmarkt zijn paaltjes geplaatst, waardoor een deel autovrij is geworden. 

Het plaatsen van de paaltjes leverde woensdagochtend enige problemen op, omdat de gaten waar ze in moesten komen, volgegooid waren met plastic bekertjes.

Ook voor veel mensen waren de aanpassingen op de Nieuwmarkt nog even wennen. Er werden daarom verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. 

De afsluiting van de Nieuwmarkt voor auto's is een proef van drie maanden. Als het succesvol blijkt, wordt de straat definitief autovrij. 

Drukte

Wies Damen van Stadsdeel Centrum hoopt dat de drukte door de paaltjes afneemt. "Dit stukje is zo druk, met de terrassen aan de ene kant en de markt aan de andere kant', zegt Damen.

"We hopen dat het gebied teruggeven kan worden aan de voetganger en de fietser. Maar dat zal niet makkelijk zijn", zegt ze.

Problemen

Tussen 7.00 en 11.00 uur is het wel toegestaan om te laden en te lossen. Maar voor bijvoorbeeld marktkoopmannen kan de afsluiting een probleem zijn. "Voor mij als slager is dat niks. Wij moeten er gewoon op kunnen', zegt een man die op de markt werkt. 

Bekijk meer reacties in de video van de afsluiting bij AT5.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp