De SP Amsterdam wil dat de gemeente optreedt tegen buitenlandse grootkapitalisten, die huizen in het Centrum opkopen om ermee te speculeren.

Veel van deze woningen blijven vervolgens leeg staan. "Huizen zijn er om in te wonen, niet om ermee te speculeren. Amsterdam moet korte metten maken met deze vastgoed-cowboys", zegt raadslid Erik Flengte erover.

Dat zegt de socialist in reactie op het bericht dat investeerders uit landen als China en Rusland kopen steeds vaker panden in Amsterdam. "We moeten voorkomen dat Amsterdam Londen achterna gaat. Daar worden hele woningblokken opgekocht om ermee te speculeren. Dat is een horrorscenario", zegt Flengte.

"Speculanten die hun zakken vullen door misbruik te maken van de krapte op de woningmarkt, zijn niet welkom. Zij laten panden leegstaan met als doel om de prijzen te laten stijgen. Dat is onacceptabel in een tijd dat veel Amsterdammers moeite hebben een woning te vinden", gaat hij verder.

De SP wil van het College weten of de stad een voorbeeld kan nemen aan buitenlands beleid.

Engeland

"In Engeland bijvoorbeeld is er een gemeente die hard wil optreden tegen deze leegstand-speculatie. Als woningen daar te lang leegstaan volgen hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen en onteigening. In Duitsland heeft Bremen de overdrachtsbelasting verhoogd om daarmee speculeren te ontmoedigen. Ook Berlijn gaat daarmee aan de slag", somt Flengte op.