Amsterdammer Reinier Boere verbleef acht dagen lang op de Middellandse Zee op zoek naar bootvluchtelingen. Hij keerde woensdag aan het einde van de dag terug in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa.

"Het was erg spannend", blikte hij vrijdag terug. "We hebben één echte hulpoperatie gedaan waarbij we 104 mensen van een rubberboot hebben gehaald."

Boere maakte deel uit van een vrijwilligersteam op de Sea-Watch, een schip onder Duitse en Europese vlag dat eerste hulp biedt aan migranten die in nood verkeren. Zijn ervaring was heel intens, zei hij.

"Je realiseert je nog meer dan van foto's dat als je zo'n boot ziet met meer dan honderd mensen erop, midden op zee met niks eromheen, ze echt hun leven wagen. Dat is wel schrikken. En de keuze die ze maken om ergens naartoe te gaan waarvan ze niet weten wat er eigenlijk is of waar ze aan beginnen.''

Noodoproepen

De reddingsoperatie had plaats op verzoek van het Italiaanse Migranten Reddings Coördinatie Centrum in Rome, waar alle noodoproepen binnenkomen. De Sea-Watch legde het eerste contact met de vluchtelingen.

"Dat is heel spannend, want je moet vertrouwen wekken en duidelijk maken dat je ze komt helpen", aldus Boere. De opvarenden zaten op een rubberboot van 15 meter bij 2,5 meter, volgens de Amsterdammer veel te klein voor zo'n groot aantal.

"Sommige mensen moesten staan. Vanaf 5.30 uur schijnt de zon hier fel en na zes uur in de brandende zon waren ze er niet goed aan toe; uitgeput, vermoeid en gespannen."