De komst van varende badkuipen in de Amsterdamse grachten is onzeker geworden. De rechtbank in Amsterdam heeft een besluit van de gemeente op een bezwaar donderdag vernietigd. 

Het college krijgt drie maanden de tijd een nieuw besluit over de vergunningaanvraag te nemen waarbij alle bezwaren opnieuw moeten worden beoordeeld.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) had de gemeente voor de rechter gedaagd om de verstrekte vergunning aan te vechten voor vijf drijvende 'hottugs'.

Dat zijn varende badkuipen met een houtkachel waarin zes passagiers in badkleding door de grachten kunnen varen.

Rustige sloot

Volgens de vereniging horen dit soort vaartuigen thuis in een rustige sloot of meertje en niet in drukke grachten waar veel ander vaarverkeer is. ''De grachten staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco'', zegt Diana Wind van de VVAB.

''Willen we daar varende badkuipen in?'' De VVAB vindt dat de hottugs de vlotte en veilige doorvaart op het water hinderen. Ze zijn langzaam, niet wendbaar, liggen diep in het water en de inzittenden kunnen alcohol drinken.

Café

De gemeente had een exploitatievergunning verstrekt aan café en theater Boom Chicago, die de hottugs deze zomer op de grachten wil introduceren. Het college had de bezwaren van de VVAB van tafel geveegd.

De rechter heeft de vereniging vooralsnog gelijk gegeven op juridische en procedurele gronden. Over de argumenten van de vereniging heeft de rechtbank zich (nog) niet uitgelaten. Die worden weer voorgelegd aan de bezwaarcommissie.