Een vrouw uit Australië werd dinsdagavond op de Tesselschadestraat in het centrum van Amsterdam bestolen van haar geld door twee nepagenten.

Kort daarvoor werd de toeriste in het Engels aangesproken of ze de weg wist. Toen ze aangaf de weg niet te kennen, liep de vrouw weer door. 

Mogelijk was deze vrouw op 'voorverkenning' voor twee andere mannen, want enkele ogenblikken later werd de Australische door twee mannen aangesproken met de vraag of ze haar paspoort mochten zien.

De twee deden zich rond 21.30 uur voor als politieagenten en lieten een pasje zien om zich zogenaamd te legitimeren. De toeriste liet haar paspoort zien en daarna vroeg het duo of ze het contante geld van de toeriste mocht kon controleren omdat er nepgeld in omloop was.

Ze gaf haar portemonnee af. Na de 'controle' kreeg ze haar portemonnee weer terug en werd het gesprek beëindigd. Maar ze ontdekte dat er briefgeld was verdwenen.

De politie benadrukt dat het niet gebruikelijk is dat agenten vragen om contant geld uit te portemonnee te controleren. Als het vermoeden bestaat dat iemand wordt benaderd door mogelijke nepagenten, dan mag daar 112 voor gebeld worden. Meestal zijn toeristen slachtoffer van dit soort trucjes.