De hondengeleider die Wensley Udenhout in juni 2013 heeft overmeesterd bij zijn arrestatie en daarbij een nekklem zou hebben gebruikt, is er veel te hard ingegaan. 

Dat stelt een nieuwe getuige in de zaak. Dat vertelt advocaat Gerald Roethof maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Na toepassing van de nekklem raakte Udenhout bewusteloos. Na reanimatie kwam zijn hart weer op gang, maar later overleed hij alsnog door zuurstoftekort, vertelt Roethof, die namens de familie probeert om alsnog vervolging voor elkaar te krijgen. De zaak werd destijds geseponeerd.

''Udenhout was psychotisch geworden na het roken van een joint en werd overmeesterd door de politie. Over een van de agenten, een hondengeleider, heeft een oud-collega een nieuwe verklaring afgelegd.'' Deze oud-collega was niet aanwezig bij de arrestatie, maar hoorde vlak daarna wat er gebeurd was.

'Gechookt'

De hondengeleider zou tegen collega's gezegd hebben dat hij Udenhout 'gechookt' had totdat hij slap werd. ''Het was een fervent krachtsporter, die volgens de getuige die zich nu gemeld heeft, anabolen gebruikte en daardoor licht ontvlambaar en agressief was.''

De verklarende agent is inmiddels niet meer werkzaam bij het betreffende politiekorps. ''Maar hij wil graag verklaren, hij vindt dat er te veel ongelukken en bijna-ongelukken gebeuren'', aldus Roethof. Hij heeft het dan over het incident met Mitch Henriquez, die eind juni overleed na zijn arrestatie in Den Haag. Daarbij was een nekklem gebruikt. Maar volgens Roethof zijn er zijn wel meer incidenten, die de media niet halen.