Het KNMI heeft zaterdagochtend voor de westkust een weeralarm afgegeven voor storm met zware windstoten. De code rood geldt ook voor Noord-Holland. 

Daar kunnen zeer zware windstoten voorkomen met snelheden tot 110 kilometer per uur. Volgens de brandweer zijn er "tientallen" meldingen van stormschade.

Op het Zoutkeetsplein in de Zeeheldenbuurt raakte een persoon bekneld in een auto, toen er een boom op het voertuig viel. Of de persoon gewond raakte is onbekend, maar hij was aanspreekbaar.

Video: Boom valt op auto door storm in Amsterdam

Evenementen

Dierentuin Artis sloot zijn deuren, net als het Amsterdamse Bos. In het centrum werd winkelcentrum Magna Plaza, dat op dit moment verbouwd wordt, door de politie afgesloten. Er dreigden steigers of onderdelen te vallen.

De verwachte storm gooit voor diverse evenementen in Amsterdam roet in het eten. Welcome to the Future laat via Facebook weten dat de organisatie de veiligheid van gasten en personeel niet meer kan garanderen. Het technofestival op het Twiske werkt nog aan een manier om teruggave van de kaartjes te regelen.

Ook het festival Live on Stage gaat zaterdag niet door vanwege het weer. "De inrichting van ons terrein (tenten, podia, etc.) is veilig tot aan een bepaald weerbeeld", laat de organisatie weten. "Uiteraard krijgt iedereen zijn geld terug."

Kwaku

Het Kwaku-festival in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost zou in eerste instantie gewoon doorgaan, maar rond 14.30 uur werd alsnog besloten om het festival af te gelasten. "Er worden ernstige windstoten verwacht op het festivalterrein en met dit noodweer is de veiligheid voor deelnemers en bezoekers niet te garanderen", schrijft Kwaku op Facebook.

Op de NDSM-werf werd het CRAFT Festival eerst uitgesteld. Tussen 12.00 en 17.00 uur was één podium open. De organisatie wilde het volledige festival om 17.00 uur openen, maar dit bleek niet mogelijk. "De storm heeft 80 procent van het terrein volledig vernield", schrijft de organisatie op zijn website.

Grote impact

Ook in Zeeland en Zuid-Holland geldt code rood, voor Utrecht en Noord-Brabant is de waarschuwing opgeschaald naar code oranje voor extreem weer. In de rest van het land is code geel van kracht. Dat is een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Het weeralarm wordt gegeven om de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven. Omdat het zomer is zijn er buiten veel activiteiten, aldus Harry Geurts van het KNMI. Ook staan bomen vol in blad waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien.

Volg hier ons liveblog over de storm

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto