De politie heeft vrijdag in de Amsterdamse Vogelbuurt zeven jongeren aangehouden die zich schuldig gemaakt zouden hebben aan diefstal, vernieling en intimidatie.

Twee jongens van dertien komen vrijdag alweer vrij, de anderen, tussen de zestien en achttien jaar oud, blijven voorlopig nog vastzitten, aldus de politie. Meer aanhoudingen volgen nog, kondigt de politie aan.

"Wat ons betreft is de maat meer dan vol", zegt de wijkagent die een belangrijke rol speelde bij de actie van vrijdag. "Deze jongens voelden zich kennelijk heer en meester in deze buurt." In totaal zijn nu tien jongens aangehouden. Drie van hen zaten al vast voor inbraken in woningen.

Uit de meldingen die de politie van buurtbewoners kreeg, kwam het beeld naar voren dat de jongeren de buurt teisteren. "Als buurtbewoners melding deden bij de politie, leek het er op dat de jongeren weer wraak namen door ruiten in te gooien of de buurtbewoners te intimideren. Met deze actie wil de politie laten zien dat zij achter de bewoners staat."