De Amsterdam Gay Pride barst vanaf zaterdag weer los. De twintigste editie van het evenement draait dit jaar om delen.

"Deel de liefde, houd van de verschillen", luidt het motto. Naar verwachting honderdduizenden bezoekers zijn de komende negen dagen te vinden op de ongeveer 160 evenementen in de stad. Hoogtepunt is, zoals elk jaar, de bonte botenparade.

Wat in 1996 begon als een feestje voor de stad, is inmiddels uitgegroeid tot een groots internationaal evenement waar lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) vieren dat ze mogen zijn wie ze zijn en mogen houden van wie ze willen. Iets wat nog lang niet overal normaal is en waar dan ook tijdens de Gay Pride aandacht voor wordt gevraagd.

Zo vaart er op de botenparade, die volgende week zaterdagmiddag door de grachten trekt, voor het eerst een Koninkrijksboot mee. "We sluiten in september de viering van 200 jaar koninkrijk af met het thema 'eenheid in verscheidenheid', maar LHBT'ers hebben nog altijd geen gelijke rechten", zegt een woordvoerder van de organisatie.

"In ons eigen koninkrijk kun je in Nederland trouwen met iemand van hetzelfde geslacht en dat wordt ook erkend op Aruba, Sint Maarten en Curaçao, maar je kunt daar nog niet trouwen. Het is een heel andere cultuur."

Vluchtelingenboot

Ook is er dit jaar onder de tachtig deelnemers een Vluchtelingenboot, waar een deel van de opvarenden gemaskerd gaat, en een Zwerfjongerenboot.

De organisatie koos voor die laatste groep nadat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 40 procent van de jongeren die daar zwerven LHBT'er is en ook in ons land zijn LHBT-jongeren ongelukkiger dan hetero-leeftijdgenoten, meldde het Centraal Planbureau eerder dit jaar.

Een andere opvallende boot is die met louter led-schermen en een 360 graden-camera, waarop wereldwijd iedereen anoniem kan inloggen en kan ervaren hoe het is mee te varen en toegejuicht te worden vanaf de kades.

Kussende mensen

Naast de botenparade zijn er nog tal van activiteiten zoals debat, kunst, theater, film, feesten en sport. Zo wordt in Paradiso zaterdag een poging gedaan het Guiness Book of Records te halen met het record van de langste rij kussende mensen (nu 351) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) opent zondag in het Van Gogh Museum een kunstwerk van de beroemde Zonnebloemen in regenboogkleuren.

Lees ook op AT5: "Homostellen van de wereld, kom trouwen in Amsterdam"