Twee lunchrooms in Amsterdam voldoen niet aan de hygiëne-eisen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Ze zijn onder verscherpt toezicht geplaatst.

Dat blijkt donderdag uit cijfers die NU.nl via LocalFocus heeft ontvangen. Bij croissanterie Outmayer aan de Kalverstraat en Marina aan de Nieuwendijk werden in maart en mei "ernstige tekortkomingen" geconstateerd.

Outmayer zou niet genoeg doen om ongedierte te weren. Marina werkte volgens de NVWA niet hygiënisch. Als de hygiëne bij beide zaken niet verbeterd, worden ze (gedeeltelijk) gesloten. De eigenaar van croissanterie Outmayer heeft naar eigen zeggen reeds maatregelen genomen.

'Koelprobleempje'

"Er was een koelprobleempje in de vitrine", aldus Rene Kottmann tegen Het Parool. "Die moet op een bepaalde temperatuur staan, maar zat er bij ons net boven. Dat is hersteld." Ook heeft het etablissement het plafond en de vloer vervangen.

Bij vijf andere lunchrooms in Amsterdam beoordeelde de NVWA de kwaliteit als 'te verbeteren'. "We spreken samen met de ondernemer een tijdspad af waarop deze zaken in orde moeten zijn", aldus een woordvoerder van de NVWA. "Indien nodig voeren we een herinspectie uit, of de ondernemer stuurt een foto."

Volgens de NVWA is het goed gesteld met de kwaliteit van de Nederlandse broodjeszaken. Slechts 2,5 procent van de ruim duizend geinspecteerde horecagelegenheden voldeed niet aan de eisen.

Naast de twee Amsterdamse croissanterieën staat alleen lunchroom Lekker in Valkenswaard onder verscherpt toezicht.